Jag vill åka som volontär

Det krävs faktiskt inga förkunskaper för att åka som volontär. Har du erfarenhet är det givetvis super men att åka handlar främst om att ha viljan att hjälpa. I detta ligger viljan att förstå, respektera och visa hänsyn. Och i detta ligger i sin tur förmågan att vara flexibel och inkännande av olika situationer som kan uppstå. Ålder spelar ingen roll. De flesta är medelålders men en hel del är både pensionärer och ungdomar.

Grekland är inte Sverige och hur bra lösningar man än må ha med sig i bakfickan måste man först lyssna in och känna efter. Både i stort och smått. Detta är bara ett tips för att ni smidigare och bättre ska ta er in i gemenskapen som i sin tur är fantastisk. På bara ett par dagar gråter, bråkar, skrattar, tjafsar, kramar och puttas man med varandra. Känslor blir väldigt intensiva åt alla håll och tiden är för kort för att man ska ”lära känna” varandra lite fint, man bara kör. 🙂

Det finns många frivilligorganisationer på plats som hjälper. Vissa långvariga, andra inte. En som alltid finns på plats och som funnits länge på Leros är Leros Solidarity Network (LSN). Denna organisation arbetar direkt med polisen, Frontex, UNHCR och hjälporganisationer som Rädda Barnen, Läkare utan gränser osv.

Leros är lite speciell eftersom flyktingarna oftast kommer dit med hjälp av polis och militär. Detta eftersom de först kommit i sina båtar till en militärö som ligger närmre Turkiet (Farmakonisi). Detta innebär att flyktingarna är polisens ”fångar” de första 24h till dess att de fått sina papper registrerade. Ibland längre. För oss volontärer innebär det att vi rör oss på militärt och polisiärt område och måste därför respektera deras regler. LSN är den enda organisationen som är accepterad av polisen och det är också de som lägger schema för hur många och vilka volontärer som ska vara på plats i de olika lägren.

Som volontär kan man göra allt. ALLT behövs.

  • Arbeta i skift i lägren, ffa i polisens läger. Där delar man ut mat, vatten och ibland kläder.
  • Gå runt och prata, dela ut saker, mat, leka med barnen, sätta plåster mm i det stora lägret.
  • Hämta och lämna mat, frukt, vatten på olika ställen antingen med vespa eller bil.
  • Springa/åka och handla småsaker
  • Följa flyktingar till sjukhus, Villa Artemis
  • Vara i hamnen och ta emot flyktingarna
  • Blanda mjölkersättning
  • Sortera och organisera kläder och saker som kommer till de olika lagren.
  • Städa och röja lite varstans
  • Samarbeta med andra volontärer och organisationer/polisen mfl.

En dag är aldrig den andra lik och saker förändras hela tiden. Antalet flyktingar, vädret, polisens humör och mycket annat påverkar vad och hur man som volontär hjälper.

Man är aldrig ensam. Det finns volontärer överallt och läget känns aldrig hotfullt, för oss. Det är mycket skoj och skratt mitt i eländet. Lokalt boende människor är mkt hjälpsamma och välvilligt inställde till att hjälpa oss. Vara sig det handlar om att hyra vespa eller käka mat sent så löser det sig. Allt löser sig på grekiskt vis. Detta är faktiskt en fördel med Grekland, det är inte så krångligt. (Bortsett från byråkratin…)

Vill du åka som volontär kan du antingen åka flyg till Aten och sedan vidare till Leros med flyg. Flyg går varje dag på fm nu på vintern. Detta innebär att man om man åker från Köpenhamn måste övernatta en natt i Aten. Vill man inte detta kan man ta färjan och sova på den över natten. Den tar ca 9,5h. Flyget tar 1h. Lite en smaksak. Priset blir ca detsamma.

Flyktingarna, polisen och hamnen finns i Lakki, Där kan man också bo men ön är inte så stor och man kan bo lite varstans. Vespa (eller bil) är nödvändigt för att ta sig runt och det går snabbt att ta sig runt på ön. Vespa kostar ca 10 euro/dag. Boende detsamma.

Vi har kontakt dagligen med volontärerna och LSN. Vi får dagligen uppdateringar. Vi hjälper er att skapa kontakt med den som är ansvarig för volontärer inom LSN. I nuläget är det en norsk kille som heter Björnar. Han bor på ön och är superbra att ha att göra med. När ni väl bestämt er pratar ni med honom och ni får sedan bli medlemmar i en grupp på FB där info om vad som händer uppdateras dagligen flera gånger. Givetvis kan ni vara volontärer utan FB!!! 🙂

Har ni funderingar på att dra ihop ngn insamling av saker eller kläder så har vi kontakt med en svensk tjej som heter Hanna och också bor på ön. Hon ansvarar för detta inom LSN och har bäst koll på vad som behövs och hur ni kan göra.

Det behövs verkligen volontärer. Ni gör en stor skillnad om ni vill åka. Det är inte dyrt och ni får en obeskrivlig känsla med er hem.

För er som har medicinsk utbildning har vi ett speciellt PM. Ni kommer också få ett simkort med ett telefonnr där ni kan bli nådda.

Kontakta oss om ni har frågor eller vill åka eller hjälpa på annat vis!

nathaliekron@hotmail.com eller kimwalllgren@gmail.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s