Dag 5

Dag 5
Rutinerna börjar sitta nu faktiskt. Även om rutinerna ser olika ut från dag till dag. Volontärerna är uppdelade i olika skift, begränsat antal då hamnpoliserna tycker det är för stökigt med flera människor som rör sig in och ut ur förvaringen.

Vi har fått tillstånd att gå in och ut vart vi vill, vilket gör allt lättare. 😊
Igår kväll började det regna lite och idag blåser det kraftigt! Därför har ingen båt kommit idag.

 Under dagen har vi köpt äpplen och delat ut, medicin, lättare omläggningar, utdelning av kläder och mat.

 
Utan att vara tjatig så är medicin livsviktig för många. Åker jag själv hemifrån dubbel och trippelkollar jag att allt är med, för jag vet att jag blir sjuk om jag missar något. Här har människor tappat det kanske viktigaste de har i vattnet på vägen hit. Det känns fantastiskt att ha möjlighet att köpa detta till dem, vilken lättnades suck de tar. Löst för denna gången. 

Vad mycket vi tar för givet.

  
Denna familj satt och väntade på att få flyttas till lägret när vi gick. Vi erbjöd en bärsele till den lilla bebisen.
   
 Villan är till för barn och kvinnor som väntar på sina papper. Eftersom det hänger regn i luften och full storm gick vi till lägret och valde ut de familjer med flest små barn till att övernatta där.

Villan städades av Angela från Skottland och en flykting från Baghdad som hjälpte till att tolka under gårdagen.
Det får bara plats ca 35 personer i villan. Idag hade de möjlighet att komma dit tidigt på kvällen. 
Kvinnor får vara kvinnor. Barn får vara barn. Duscha, tvätta kläder, vila, leka. Där finns ett kök och de började genast att koka te, fixa barnmat och sen kom matleveransen. Även om ljudvolymen var hög såg de ut att trivas bättre än i lägret. 😄

En tjej från Kurdistan kunde bra engelska och hjälpte oss att tolka. Hon hjälpte till med att dela ut blöjor, tandborstar, kläder och organiserade. Helt underbar!

  
  
När vi kom nu på morgonen efter för att hämta kvinnor och barn för inräkning passade vi på att lämna kläder till dem. Underkläder är tex väldigt svårt att dela ut när män är närvarande så nu passade vi på! 👍 

Barnen hade också ritat så fina teckningar och satt upp bredvid de vi tog med oss från Almas förskola. Precis vad vi hoppades på! En vägg full av glada gubbar och barntankar! 

  
   

Morgonen började för övrigt med att vi hade bensinstopp på scootern… 😆

Lite bilder från lägret.
  
 Nu är 150 flyktingar på farmakonisi som väntar på att komma hit imorgon om vädret förbättras.
En liten rolig historia: vi var och köpte skor på kvällen, då var en kvinna där med hennes familj. Vi kände igen dem från lägret. Hon frågade ägaren+ägarinnan (ett kinesiskt par) om en affär för att fixa hennes telefon som blivit blöt. Svaret var: water, no goodi, no swiming with it! Tjejen såg minst sagt förvånad ut…. 😂 
Godnatt…. Och godmorgon!

KRAM Kim och Nathalie ❤️

5 reaktioner på ”Dag 5

  1. Linda

    Hej på er,
    Jag vill med hjälpa till och funderar på att åka ner på plats då jag har tiden till det. Jag undrar om de finns någon organisation att höra av sig till för detta. Vet ni? Tacksam för svar ❤ ni är guld värda för ert arbete!

    Gilla

Lämna en kommentar