Vilken dag!

Vilken dag! 😃

Först vill vi tacka alla som fortsätter sätta in pengar! Fantastiskt! TACK! 🙏

Nu har vi landat på ett café efter en helt otrolig dag. Morgonen började med en taxitur till hotellet. Ön är magiskt vacker och luften doftar underbart. Inte en chans att hemska saker händer här. Så kändes det.

IMG_1124

IMG_1131

IMG_1136

På hotellet träffade vi Hanna, en svenska som bor här på ön. Hon körde sedan runt oss och visade oss det mesta. Vi pratade sedan med Tevon, en amerikansk kille som varit här i sex veckor. Han har lite övergripande ”koll” på läget men åker tyvärr hem i november. Efter detta fick vi skjuts ner av ytterliggare en lokal volontär. Vi fick följa med till den plats där de nyankomna flyktingarna förvaras hos hamnpolisen till dess att de är registrerade. Ganska snart insåg vi att det inte finns en struktur i volontärarbetet. Detta är dock något man håller på att förbättra. Alla goda viljor måste jobba mot samma mål bla.

Vi hann vara här i tio minuter innan vi blev uppsökta av en mamma vars son inte mådde bra. Plötsligt kräker han och vi får kasta oss in i arbetet. Tills för ngn dag sedan har här varit en frivillig läkare och ssk, men nu fanns alltså bara vi frånsett MSF som dyker upp då och då.
Fyra, fem gravida och mängd barn blev påtittade. Många barn har loppbett.

IMG_1148

En flicka kom fram och undrade om vi hade en docka. Ja visst hade vi det! Vi hämtade väskan och till alla barns stora förtjusning fick de välja ett gosedjur och såpbubblor, även bärselarna gick åt fort!

IMG_1150

Dessa flyktingar fick efter en stund lämna förvaringen och gå vidare till flyktinglägret. Där visade sig barnen vara väldigt hungriga. Detta slutade med att vi blandade petflaskor fulla med mjölkersättning som sedan delades ut i muggar till barn i alla åldrar och i många omgångar.

Underbaraste storasyskonen kom med sina småsyskon och hämtade.

När Nathalie fortsatte med detta gick Kim med Tevon upp till det hus som används som övernattningsställe för kvinnor och barn som inte bör vara i förvaring hos hamnpolisen. Detta hus är tänkt att piffas upp och städas. Rutiner för hur underhållet ska fortsätta måste skapas. Idag hade ett par från Irland kommit för att i två veckor hjälpa till med bl.a detta. Fantastiskt söta människor som gick på och städade för fullt!

IMG_1151

IMG_1152

IMG_1153

Vi fick också möjlighet stt sätta upp alla de fina teckningar som Almas förskoleklass ritat. Sen kan väggarna fyllas på av flyktingbarnens bilder!

IMG_1157

Under morgondagen ska vi under förmiddagen, med hjälp av en dansk volontärgrupp och Tevon, få upp hyllor i barnrummet. På eftermiddag och kväll är vi schemalagda hos hamnpolisen och i lägret.

Det känns inte roligt att barn och vuxna är så hungriga. Maten som delas ut i förvaringen är inte så speciellt mättande eller näringsrik och i lägret får de sedan själva ordna med mat. Om de har pengar att spendera alltså.

IMG_1159

IMG_1161

Det är otroligt svårt att ta in att ALLA dessa människor kommit hit över havet. Att ALLA har den resan bakom sig. Och att de nu går mot färjan till Aten. Utan någon vetskap om vad som ska hända. Utan att veta när och var de hittar sitt hem.

Vi har idag träffat så fantastiskt många härliga människor! Volontärer och flyktingar – män, kvinnor och barn. Otroligt nog har de humorn i behåll och skrattet ligger aldrig långt bort. Inte heller tårarna.

I lägret satt ett ganska stort gäng killar i olika åldrar framför en kabelhärva av laddningssladdar… Kommentaren när vi frågade om vi fick fota härvan var:”Kan ni tagga mig på er facebook” varpå alla skrattade.

IMG_1158

Mobilen är verkligen den enskilt viktigaste saken. Man sitter och tittar och väntar vid telefonen.

Fortsättning följer….

KRAM ❤️

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s